BERITA
logo_stride
  • Daftar

KURSUS TEKNOLOGI RETORT MAKANAN

Kajang, 27 Disember 2017 - Teknologi retort makanan merupakan salah satu teknologi pembungkusan makanan yang mampu membunuh mikroorganisma menggunakan suhu dan tekanan bagi meningkatkan ketahanan makanan sedia untuk dimakan apabila disimpan dalam suhu bilik sehingga 2-3 tahun. Pendedahan kepada teknologi retort ini telah dibuat melalui satu siri kursus anjuran bersama STRIDE dan D'Era Pouch Industries Sdn. Bhd. pada 19 dan 20 Disember 2017 yang lalu. Kandungan kursus termasuk pengenalan kepada teknik-teknik pelaksanaan dan penggunaan mesin retort, kesesuaian produk, kawalan kualiti dan hands-on laboratory scale food retort yang dilaksanakan di STRIDE diikuti dengan lawatan ke Kilang D'Era Pouch Industries Sdn. Bhd. 

retort retort

retort retort

retortretort

retort retort

retort retort

 Sabtu, 20  Januari 2018, 7:23:36 pm
Hari Ini1011
Semalam1157
Minggu Ini7570
Bulan Ini20884
Jumlah894850

Pengiktirafan dan Pensijilan:

Pengiktirafan

Institut Penyelidikan Sains & Teknologi Pertahanan (STRIDE)
Kompleks Induk STRIDE,
Taman Bukit Mewah Fasa 9,
43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia
Tel : 603-8732 4400
Faks: 603-8733 5979
Emel: info@stride.gov.my

fb   insta  twitter

qrcode stride